Tüm Vücut Detoksu: Vücudu Gençleştirmenin 9 Yolu

Detoks son zamanlarda çok fazla popüler bir terim olarak karşımıza çıkmaktadır. Kısaca belirli bir diyeti takip etmeyi, vücudu toksinlerden arındırmayı böylece sağlığı iyileştirmesi ve kilo kaybını teşvik etmesi için belirlenen özel ürünleri kullanmayı ifade eder.

Vücudunuz aslında içerisine giren ve zamanla biriken toksinleri yok etmek için iyi bir donanıma sahiptir. Bunu yapmak için çok özel diyet programları uygulamaya çoğu zaman gerek kalmaz.

Bu yazıda vücudunuzun detoksifikasyon sistemini gençleştirmenin kanıtlanmış dokuz yolunu sizlerle paylaşacağız. Bunun yanında detoks hakkında bilinen bazı yaygın yanlış bilgileri de açıklamaya çalışacağız.

Detoks hakkında bilinen yanlışlar nelerdir?

Detoks diyetlerinin vücudunuzdaki toksinleri arındırdığı, sağlığınızı iyileştirdiği ve kilo kaybını teşvik ettiği söylenir. Genellikle müshillerin, idrar söktürücülerin , vitaminlerin, minerallerin, çayların ve detoks etkisine sahip olduğu düşünülen birçok gıdanın kullanımını içerir.

“Toksin" terimi ile işaret edilenler genellikle sağlığı olumsuz yönde etkileyebilecek kirleticiler, sentetik kimyasallar, ağır metaller ve işlenmiş gıdalar olmaktadır.

Vücudunuzun karaciğer, böbrekler, sindirim sistemi, cilt ve akciğerleri içeren toksinleri yok etmenin sofistike yolları vardır. Bu organlar sağlıklı olduklarında istenmeyen maddeleri etkili bir şekilde uzaklaştırabilir hatta ortadan kaldırabilirler.

Detoks diyetleri vücudunuzun doğal olarak kendi başına yapması gereken şeyleri yapamadığı zamanlarda vücudun doğal detoksifikasyon sistemini optimize etmenize yardımcı olur.

ÖZET

Detoks diyetleri baştan çıkarıcı bir çekiciliğe sahip olsa da, sağlıklı olan vücudumuz toksinler ve diğer istenmeyen maddelerle başa çıkmak için oldukça iyi donanımlıdır.

1. ALKOLÜ SINIRLAYIN

Karaciğerler tüketilen alkolün %90'ından fazlasını metabolizasyonunun olduğu yerlerdir.

Karaciğer enzimleri alkolü kansere neden olduğu bilinen bir kimyasal olan asetaldehite dönüştürür. Asetaldehiti toksin olarak algılayan karaciğerler onu asetat adı verilen zararsız bir maddeye dönüştürür ve vücuttan uzaklaştırır.

Yapılan birçok çalışma, düşük ve orta düzeyde alkol tüketiminin kalp sağlığına fayda sağladığını işaret ederken yüksek dozda alkol tüketimi birçok sağlık sorununa neden olduğunu göstermektedir. Aşırı alkol tüketimi karaciğerde yağ birikmesine, iltihaplanmaya ve yara oluşumuna neden olarak zarar verebilmektedir. Karaciğer bu şekilde hasar gördüğünde yeterince çalışamaz ve vücudunuzdaki atıkları ve diğer toksinleri filtreleme konusundaki önemli görevlerini yerine getiremez.

Alkolü sınırlamak veya tamamen alkolden uzak durmak, vücudunuzun detoksifikasyon sistemini güçlü hale getirmenin en iyi yollarından biridir.

ÖZET

Çok fazla alkol içmek karaciğerinizin detoksa destek olan önemli işlevlerini yerine getirme yeteneğini azaltır.

2. UYKU DÜZENİNİZE ODAKLANIN

Her gece yeterli miktarda kaliteli uyku, vücudun sağlığını korumak ve doğal detoks sistemini desteklemek için bir zorunluluktur.

Uyku, beynin kendini yeniden düzenlemesini, yeniden şarj etmesini ve gün boyunca biriken toksik atık yan ürünlerini ortadan kaldırmasını sağlar. Bu atık ürünlerden biri, Alzheimer hastalığının ortaya çıkmasına katkıda bulunan beta-amiloid adı verilen bir proteindir.

Uyku yoksunluğu ile vücudun bazı işlevlerini yerine getirmek için zamanı yoktur. Bu yüzden toksinler vücutta birikir ve sağlığınızı etkileyebilir.

Kötü uykunun stres, kaygı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve obezite gibi kısa ve uzun vadeli ortaya çıkan sağlık sorunlarıyla bağlantıları vardır. Sağlığımızı geliştirmeye yardımcı olmak için düzenli olarak gece 7 ila 9 saat uyumamız gerekmektedir.

Geceleri uyumakta veya uykuya dalmakta zorluk çekiyorsanız, uyku saatlerinizi planladığınız programınıza bağlı kalmak ve yatmadan önce mavi ışığı sınırlamak gibi küçük değişiklikler uyku kalitenizi artırmanıza yardımcı olacaktır.

ÖZET

Yeterli uyku, beyninizin gün boyunca biriken toksinleri yeniden düzenlemesine, şarj etmesine ve ortadan kaldırmasına yardımcı olur.

3. SU İÇİN

Su insana susuzluğunu gidermekten çok daha fazlasını katar. Vücut ısımızı düzenler, eklem sıvılarımızı düzenler, sindirime ve besin emilimine yardımcı olur ve atık ürünleri vücudumuzdan atarak toksinlerden arındırır.

Vücudumuzdaki hücreler en iyi şekilde çalışmak, kendilerini sürekli olarak onarmak için ve enerji ihtiyacını karşılamak için besinleri parçalaması gerekmektedir. Bu işlemler sırasında kanımızda biriken ve vücudumuza zarar verebilecek üre ve karbondioksit şeklinde atıkları serbest bırakır.

Su aynı zamanda atık ürünleri idrarla atma, nefes alıp verme veya terleme yoluyla vücuttan uzaklaştırır. Yeterli günlük su alımı erkekler için 3,7 litre ve kadınlar için 2,7 litre'dir.

Uyguladığınız diyete, yaşadığınız yere ve aktivite seviyenize bağlı olarak daha fazla veya daha az ihtiyacınız olabilir.

ÖZET

Vücudunuzdaki birçok rolüne ek olarak su, vücudunuzun detoksifikasyon sisteminin atık ürünleri kanınızdan uzaklaştırmasını sağlar.

4. ŞEKER VE İŞLENMİŞ GIDA ALIMINI AZALTIN

Günümüzde insanların şeker ve işlenmiş gıda tüketimi yaşanan sağlık problemlerinin çoğunun temelini oluşturur.

Yapılan birçok araştırma, yüksek oranda şekerli ve işlenmiş gıda tüketiminin obezite, kalp hastalığı, kanser ve diyabet gibi birçok kronik hastalık ile ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Bu hastalıklar, karaciğer ve böbrekler gibi önemli organlarımıza zarar vererek vücudumuzun doğal olarak detoks yapma yeteneğini bozar ve engeller.

Örneğin şekerli içeceklerin yüksek tüketimi karaciğer fonksiyonlarını olumsuz etkileyen bir durum olan karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Daha az abur cubur tüketerek vücudunuzun detoks sistemini sağlıklı tutabilirsiniz. İlk olarak abur cuburları mağaza raflarında bırakmaya başlayarak kendinize sınır koyabilirsiniz. Evinizde veya mutfağınızda bu tip ürünlerin olmaması sizi baştan çıkararak zorlanmanıza sebep olmayacaktır. Abur cuburları meyve ve sebze gibi daha sağlıklı seçeneklerle değiştirmek de şeker ve işlenmiş gıda tüketiminizi azaltmanın sağlıklı bir yoludur.

ÖZET

Aşırı abur cubur tüketimi, obezite ve diyabet gibi kronik hastalıklarla bağlantılıdır. Bu koşullar, karaciğeriniz ve böbrekleriniz gibi detoksifikasyon için önemli olan organlara zarar verebilir.

5. ANTİOKSİDAN AÇISINDAN ZENGİN BESİNLER TÜKETİN

Antioksidanlar, hücrelerinizi serbest radikal adı verilen moleküllerin neden olduğu hasarlara karşı korur. Oksidatif stres, aşırı serbest radikal üretiminden kaynaklanan bir durumdur.

Vücudumuz doğal olarak bu molekülleri sindirim gibi hücresel süreçler için üretir. Bununla birlikte sigara, alkol kullanımı, düşük besin içerikli beslenme aşırı serbest radikal üretimini artırır. Bu moleküller bir dizi hücreye zarar verir. Yapılan araştırmalar, serbest radikal hasarının demans, kalp hastalığı, karaciğer hastalığı, astım ve belirli kanser türleri gibi durumlarda rol oynadığını göstermektedir.

Antioksidanlar açısından zengin bir beslenme, vücudunuzun aşırı serbest radikallerin ve hastalık riskinizi artıran diğer toksinlerin neden olduğu oksidatif strese karşı koymasına yardımcı olabilir. Ek takviyeler ile değil doğal gıdalar ile antioksidan almaya odaklanmak gerekmektedir. Bu şekilde bazı hastalıklara yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.

Antioksidan örnekleri arasında A vitamini, C vitamini, E vitamini, selenyum, likopen, lutein ve zeaksantin bulunur.

Taze meyveler, kuru meyveler, kuruyemişler, kakao, sebzeler, baharatlar, kahve ve yeşil çay gibi içecekler en yüksek miktarda antioksidan içeren besinlerdir.

ÖZET

Antioksidanlar açısından zengin bir beslenme, vücudunuzun serbest radikallerin neden olduğu hasarı azaltmasına yardımcı olur ve detoksifikasyonu etkileyebilecek hastalık riskinizi azaltabilir.

6. PREBİYOTİK İÇERİĞİ YÜKSEK BESİNLER TÜKETİN

Bağırsak sağlığı , vücudumuzun detoks sistemini sağlıklı tutmak için önemlidir. Bağırsak hücrelerimiz, bağırsaklarımızı ve vücudumuzu kimyasallar gibi zararlı toksinlerden koruyan bir detoksifikasyon ve boşaltım sistemine sahiptir.

Bağırsak sağlığı, bağırsaklarımızdaki probiyotik adı verilen iyi bakterileri besleyen bir lif türü olan prebiyotiklerle beslenmeyle başlar. Antibiyotik kullanımı, kötü diş hijyeni ve beslenme kalitesi, bağırsaklarımızdaki bakteri dengesini değiştirebilir.

Sonuç olarak, bağırsaklarımızdaki bakterilerdeki bu sağlıksız değişim, bağışıklık ve detoksifikasyon sistemlerinizi zayıflatır, hastalık ve iltihaplanma riskini artırabilir. Prebiyotikler açısından zengin yiyecekler yemek bağışıklık ve detoks sistemlerinizi sağlıklı tutabilir.

Prebiyotikler açısından zengin besin kaynakları arasında domates, enginar, muz, kuşkonmaz, soğan, sarımsak ve yulaf bulunur.

ÖZET

Prebiyotikler açısından zengin bir diyet yemek, uygun detoksifikasyon ve bağışıklık sağlığı için önemli olan sindirim sisteminizi sağlıklı tutar.

7. TUZ ALIMINIZI AZALTIN

Bazı insanlar için detoks yapmak vücutta biriken fazla suyu atmanın bir yoludur. Çok fazla tuz tüketiyorsanız, böbrekleriniz veya karaciğerinizin sağlığını etkileyen bir durum yaşıyorsanız, yeterince su içmiyorsanız vücudunuzda fazla sıvı tutulmasına bağlı olarak ödem oluşabilir. Bu aşırı sıvı birikmesi vücudunuzda şişkinliğe neden olabilir, giysileriniz sizi rahatsız etmeye başlayabilir.

İlk başta kulağa mantıksız gibi gelse de su alımını artırmak vücutta biriken fazla tuza bağlı olarak su tutulmasından kurtarmanın en etkili yoludur. Eğer fazla tuz tüketip yeterince su tüketmiyorsanız idrara çıkmayı ve dolayısıyla detoksifikasyon yapılmasını engelleyen bir antidiüretik hormon salgılanmaya başlamasıdır. Vücuda su alımını artırarak antidiüretik hormonun salgılanması azaltır ve idrara çıkmayı artırabilirsiniz. Böylece su ve atıklar vücuttan uzaklaştırılmış olur.

Potasyum açısından zengin gıdaların alımını artırmak da sodyumun bazı etkilerinin dengelenmesine yardımcı olur. Potasyum açısından zengin besinler arasında patates, kabak, barbunya, muz ve ıspanak bulunur.

ÖZET

Çok fazla tuz tüketmek su tutma oranını artırabilir. Su ve potasyum açısından zengin gıda alımınızı artırarak vücudunuzda fazla su birikimini ve şişliğinizi azaltabilirsiniz.

8. AKTİF KALIN

Düzenli egzersiz yapmak vücut ağırlığınızdan bağımsız olarak size daha uzun bir yaşam sunmaya, tip 2 diyabet, kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve belirli kanserler dahil olmak üzere birçok hastalık riskinizin azalmasına yardımcı olur.

Egzersiz yapmak, vücudunuzun detoksifikasyon sistemi de dahil olmak üzere sistemlerinin düzgün çalışmasına ve hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olur.

Haftada en az 150-300 dakika tempolu yürüyüş gibi orta yoğunlukta egzersiz yapmak veya haftada 75-150 dakika koşma gibi şiddetli fiziksel aktivite yapmayı hedefleyebilirsiniz.

ÖZET

Düzenli olarak fiziksel aktivitede bulunmak vücudunuzdaki iltihabı azaltır ve vücudunuzun detoksifikasyon sisteminin düzgün çalışmasına izin verir.

9. DİĞER FAYDALI DETOKS İPUÇLARI

Vücudunuzdaki toksinleri atmak için uygulanan çeşitli detoks uygulamaları vücuttaki toksinlerin yükünü azaltmaya ve vücudunuzun detoksifikasyon sistemini desteklemeye yardımcı olabilir.

Kükürt içeren yiyecekler yiyin. Soğan, brokoli ve sarımsak gibi kükürt oranı yüksek gıdalar, kadmiyum gibi ağır metallerin atılımını arttırır.

Chlorella'yı deneyin. Chlorella, birçok besinsel faydası olan ve hayvan çalışmalarına göre ağır metaller gibi toksinlerin yok edilmesini artırabilen bir alg türüdür.

Salantro ile lezzetli yemekler. Kişniş, kurşun gibi ağır metaller ve ftalatlar ve böcek öldürücüler dahil kimyasallar gibi belirli toksinlerin atılımını arttırır.

Glutatyonu destekleyin. Yumurta, brokoli ve sarımsak gibi kükürt açısından zengin besinler yemek, vücudunuz tarafından üretilen ve detoksifikasyonda yoğun bir şekilde yer alan önemli bir antioksidan olan glutatyonun işlevini artırmaya yardımcı olur.

Doğal temizlik ürünlerine geçin. Ticari temizlik maddeleri yerine sirke ve kabartma tozu gibi doğal temizlik ürünlerini seçmek, potansiyel olarak toksik kimyasallara maruz kalma ihtimalinizi azaltabilir.

Doğal vücut bakımını seçin. Doğal deodorantlar, makyaj malzemeleri, nemlendiriciler, şampuanlar ve diğer kişisel bakım ürünlerini kullanmak da kimyasallara maruz kalma oranınızı azaltabilir.

Bu söylenenler umut verici olsa da bu etkilerin sonuçları yalnızca hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda ortaya konulmuştur. Bu nedenle, bu bulguları doğrulamak için insanlarda yapılan çalışmalara da ihtiyaç vardır.

ÖZET

Bazı yaşam tarzı ve diyet değişiklikleri vücudunuzun doğal detoksifikasyon sistemini iyileştirebilir.