Sonbahar mevsimini hissettiğimiz bu günlerde hava sıcak, soğuk ya da rüzgârlı olacak şekilde değişiklik göstermektedir. Bağışıklık sistemimizi desteklemek oldukça önemlidir. Soğuk havaları hissedeceğimiz kış aylarına doğru ilerlerken sağlığımızı güçlendirmek ve bunun için beslenme sistemimizi ve günlük rutinimizi gözden geçirmek için harika bir zamandır.

Bim eyve aktüel yazılarımızla Sonbahar’da vücudunuza destek vermenin 5 basit yolunu sunuyoruz.

1. Dinlenin

Kış aylarına doğru yaklaştığımız günlerde tıpkı hayvanların kış uykusuna hazırlandığı, bitkilerin enerjilerini köklerine odakladığı gibi biz de genellikle yavaşlamak ve kendi içimize dönmek için doğal bir eğilim gösteririz. Bu durumu daha fazla uyumanız için kendinize verilen bir izin gibi düşünebilirsiniz. Sizi çok fazla heyecanlandırmayan toplantılara veya arkadaş buluşmalarına hayır deyin. Tıpkı ağaçların yapraklarını bıraktığı gibi siz de size hizmet etmeyen şeyleri bırakın.

2. Mevsimine Göre Beslenmek

Özellikle bu mevsimde havuç, sarımsak, tatlı patates, pancar gibi kök sebzeler bol miktarda bulunur. Bu ürünler 'mevsimsel beslenmenize' büyük katkılar sağlar. Mevsimine göre tüketilen yiyecekler doğal olarak daha besleyici ve daha lezzetlidir. Yılın bu zamanında mevsim meyve ve sebzeleriyle hazırlanan içecekler, sıcacık çorbalar, milkshakeler, smoothieler harika birer destekleyicidir. Bimeyve stantlarında mevsime özel oluşturduğumuz tariflerimizle elde ettiğimiz ürünlerimizi denemeniz için mükemmel bir fırsat olduğunu unutmayın.

3. Günlük Güneş Dozunuzu Alın

Sonbaharda hava açık, güneşli ve hafif serindir. Bu yüzden bundan en iyi şekilde yararlanmak için güneşte her gün en az 15 dakika geçirmek gerekmektedir. Bağışıklığın gelişmesinde önemli bir rolü olan D vitaminini vücudumuz güneş ışınlarından sentezler. D vitamini açısından besin kaynakları arasında yağlı balıklar (sardalya, somon, morina), yumurta ve mantar bulunur. Güneş ışığı, D vitamini sentezinin yanı sıra insanın ruh halini iyileştirir, epifiz bezini melatonin ('uyku' hormonumuz) üretmesi için uyarır ve uyku ve uyanıklık döngümüzün düzenlenmesine yardımcı olur.

4. Probiyotikler

Bağırsak mikrobiyomuzun (yani bağırsaklarımızdaki tüm bakterilerin) sağlığımızın her yönünü etkilediği artık bir sır olmaktan çıkmıştır. Bağışıklık sistemimizin büyük bir kısmı bağırsaklarımızda yer alır. Akıl sağlığından bağışıklık sağlığına kadar, sağlıklı bir mikrobiyota sahip olmak genel sağlık için çok önemlidir. Bağırsak sağlığını optimize etmek için beslenmenize probiyotik bakteri besin kaynaklarını eklemek gerekmektedir. Lahana turşusu, kombucha, yoğurt veya kefir gibi kaliteli fermente süt ürünleri bunlardan bazılarıdır.

5. Daha Fazla C Vitamini ve Çinko

C vitamini, beyaz kan hücresi üretimini teşvik ederek bağışıklık sistemini güçlendiren güçlü bir antioksidandır. Beyaz kan hücreleri, bizi enfeksiyondan korumaya yardımcı olan bağışıklık sistemimizin hücreleridir. C vitamini açısından zengin besinler arasında çilek, kivi, kırmızı biber, narenciye ve brokoli yer alır. Aynı zamanda kivi meyvesinin kabuğu güzel bir prebiyotik besin kaynağıdır. Prebiyotikler, bağırsak bakterilerimizin onları sağlıklı tutması için bir besin kaynağı görevi görür! Bim eyve’nin mevsime özel aktüel içecekleriyle C vitamini açısından zengin beslenebilir, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için yatırım yapabilirsiniz.

Çinko minerali uçuklara ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlara karşı faydalıdır. Çinko açısından zengin besin kaynakları arasında deniz ürünleri (özellikle istiridye), kabuklu yemişler, kabak çekirdeği, baklagiller ve et bulunur.

Hem C vitamini ve hem de çinko takviye olarak kolayca temin edilebilir. Ancak bunları düzenli olarak ve en doğal şekliyle almanız çok önemlidir. Artık sizler bunları nasıl alabileceğinizi biliyorsunuz. Bim eyve stantları zengin menüsüyle sizleri bekliyor.