Meyve ve sebzeler sağlığımız için iyidir. Hatta bazı meyve ve sebzeler kalp hastalığı ve kanser gibi kronik hastalık riskini bile azaltır.

Taze meyve ve sebzelerden besleyici sularının çıkarılmasını içeren bir süreç olan meyve ve sebze suyu sıkmak son yıllarda giderek daha popüler hale geldi. Birçok kişi bu yöntemi detoks yapmak veya beslenme düzenlerine daha fazla besin eklemek için kullanır.

Bazı araştırmalar meyve ve sebze suyu sıkmanın meyve ve sebzelerdeki besin emilimini artırabileceğini ortaya koyarken bazı araştırmalar da lif gibi önemli besin maddelerini ortadan kaldırdığı yönünde sonuçları paylaşmaktadır.

Meyve ve sebze suyu sıkma nedir?

Meyve ve sebze suyu sıkma, taze meyve ve sebzelerin suyunun elde edildiği bir işlemdir. Genellikle bütün meyve ve sebzelerdeki tohumlar ve posa dahil katı maddelerin çoğundan suyunu ayırma işlemidir.

Elde edilen sıvı, meyve veya sebzenin tamamında doğal olarak bulunan vitaminlerin, minerallerin ve antioksidanların çoğunu içerir.

Meyve ve sebze suyu sıkma yöntemleri nelerdir?

Meyve ve sebze suyu sıkma yöntemleri elle sıkılmasından motorlu meyve sıkacakları ile sıkılması şeklinde çeşitlilik gösterir.

En yaygın meyve sıkacağı türleri şunlardır:

Katı meyve sıkacağı: Katı meyve sıkacakları, meyve ve sebzeleri bir kesme bıçağıyla yüksek hızda döndürme hareketi yoluyla öğüterek posa haline getirir. Süzme işlemi ayrıca meyve suyunu katı maddelerden ayırır.

En çok satılan Katı Meyve Sıkacakları hangileri?

Philips HR1832/00 Avance Collection Siyah 500 W Katı Meyve Sıkacağı

Schwartz 200 W Yavaş Sıkım Katı Meyve Sıkacağı

Sinbo SJ-3143 1000 W Katı Meyve Sıkacağı

Philips HR1863/20 Viva Collection 700 W Katı Meyve Sıkacağı

Arzum AR1060 Multivit 400 W Katı Meyve Sıkacağı

Soğuk pres: Narenciye sıkacakları olarak da adlandırılan bu cihazlar mümkün olduğu kadar çok meyve suyu elde etmek için meyve ve sebzeleri çok daha yavaş ezip preslerler.

En çok satan Narenciye Sıkacakları hangileri?

Philips Daily Collection HR2738/00 Narenciye Sıkacağı

Sinbo STO-6712 Kollu Narenciye Sıkacağı

Cooker CKR-700 Sanayi Tipi Narenciye Sıkacağı

Cooker CKR-270 Narenciye Sıkacağı

Grundig Ms 421000 Narenciye Sıkacağı

Santrifüjlü ve soğuk presli meyve sıkacaklarından elde edilen meyve suyunun besin kalitesi arasında belirgin farklar bulunmamaktadır.

Meyve veya sebze suyu sıkmanın amacı nedir?

Meyve suyu sıkma genellikle iki amaç için tercih edilir:

Arınma veya detoks: Katı yiyecekler ile beslenmeye ara verilir. 3 günden birkaç haftaya kadar süren sürelerde yalnızca meyve veya sebze suyu tüketilir. Bazı insanlar meyve suyu içmenin vücutlarındaki toksinleri temizlediğine inanmaktadır. Öncelikli hedef genellikle bağırsak temizliği yapmaktır.

Normal bir diyetin desteklenmesi: Taze meyve ve sebze suyu, günlük diyette kullanışlı bir destek olarak kullanılmaktadır. Bu şekilde tüketilemeyen birçok meyve ve sebzenin tüketilmesi fırsat oluşturulur.

Yediğimiz besinlerin besin değerleri eskisine göre çok daha düşüktür. Bu durum büyük ölçüde işleme yöntemlerinden ve ürünün tarladan süpermarkete ulaştırılması için geçen süreye bağlı olarak değişir.

Kirli ortamlar ve yüksek stres seviyeleri de belirli besinlere olan gereksinimleri artırabilir. Meyve ve sebzeler sizleri hastalıklara karşı koruyacak vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve bitki bileşikleriyle doludur.

Her gün önerilen miktarda meyve ve sebzeyi beslenmenize eklemekte zorlanıyorsanız meyve ve sebze suyu sıkmak bu gıdaların alımını arttırmanın uygun bir yoludur.

Yapılan bir araştırma 14 hafta boyunca karışık meyve ve sebze suyu takviyesi alan katılımcıların beta karoten, C vitamini, E vitamini, selenyum ve folat besin düzeylerini artırdığı sonucunu elde etmiştir.

Ayrıca 22 çalışma sonuçları incelendiğinde, taze meyve ve sebzelerden elde edilen suların içilmesinin, beta karoten, C vitamini ve E vitamini de dahil olmak üzere folat ve antioksidan düzeylerini iyileştirdiğine dair kanıtlar görülmektedir.

Meyve ve sebze suyu hastalıklara karşı korur mu?

Meyve ve sebzelerin sağlığa olan faydaları kısmen yüksek antioksidan içeriğinden kaynaklanmaktadır.

Meyve ve sebze tüketiminin yüksek olması sağlığın birçok alanında ümit vericidir. Örneğin meyve suları kalp hastalığı riskinizi azaltabilir.

Birçok araştırma sonucunda elma ve nar suyu düşük kan basıncı ve kolesterol düzeyiyle ilişkilendirilmiştir.

Meyve ve sebze sularının sıvı formda (veya karışık konsantrasyonlarda) tüketilmesi, homosistein düzeylerini ve oksidatif stres belirteçlerini azaltmaktadır. Bu etkilerde kalp sağlığının iyileşmesiyle ilişkilidir.

Büyük bir çalışma sonucu da meyve ve sebze sularını haftada üç veya daha fazla içenlerde, haftada bir defadan az içenlere kıyasla Alzheimer hastalığı riskinin azaldığına dair kanıtlar ortaya çıkarmıştır.

Alzheimer riskindeki azalma, meyve sularındaki yüksek düzeydeki polifenollere bağlı olabilir. Bunlar bitkisel gıdalarda bulunan ve beyin hücrelerini koruduğuna inanılan antioksidanlardır.

Meyve ve sebze sularınıza lif eklemeli misiniz?

Meyve sularınızdaki lif düzeyi, kullandığınız meyve sıkacağı türüne bağlı olarak değişmektedir. Lif alımını artırmak için diğer yiyecek veya içeceklere kalan posanın eklenmesi yöntem olarak önermektedir.

Blende ederek hazırlanan yöntemler bu konudaki önemli bir seçim olabilir. Smoothieler veya bazı detokslar bu şekilde hazırlanmaktadır.

Kilo kaybı için meyve ve sebze suyu tüketmek

Kilo kaybı için meyve ve sebze suyu içmek bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Birçok kişi kilo vermek için meyve ve sebze suyu içme stratejisini kullanır.

Çoğu meyve suyu diyeti, yalnızca meyve sularından günde 600-1000 kalori tüketmeyi içerir. Bu da ciddi bir kalori açığına ve hızlı kilo kaybına neden olur. Bunu birkaç günden fazla sürdürmek çok zordur. Meyve suyu diyetleri kısa vadede kilo vermenize yardımcı olabilirken, bu kadar ciddi bir kalori kısıtlaması uzun vadede metabolizmanızı yavaşlatabilir. Meyve suları birçok önemli besin maddesinden yoksun olduğundan, meyve suyu diyetlerinin de uzun vadede besin eksikliğine yol açması muhtemeldir.

Meyve ve sebze suları öğün yerine almak

Meyve sularını yemek yerine kullanmak vücudunuz için çok faydalı olmayabilir. Bunun nedeni, yeterli protein veya yağ içermemesi nedeniyle meyve suyunun tek başına besin açısından dengeli olmamasıdır.

Kas bakımı ve uzun vadeli sağlık için gün boyunca yeterli protein tüketmek gerekir. Ayrıca sağlıklı yağlar, sürekli enerji, hormon dengesi ve hücre zarları için önemlidir. Ayrıca yağda çözünen vitaminleri (A, D, E ve K vitaminlerini) de sağlayabilirler. Bununla birlikte, diyetinizin geri kalanı daha dengeli olduğu sürece, günde bir öğünü meyve suyuyla değiştirmek daha faydalı olacaktır.

Protein ve sağlıklı yağlar ekleyerek meyve suyunuzu besin açısından daha dengeli hale getirebilirsiniz. Bazı kaynaklar peynir altı suyu proteini, badem sütü, avokado, yoğurt ve fıstık ezmesini bu amaçla kullanabileceğimizi söylemektedir.