Tüm yiyecekler vücuda enerji sağlar. Şekerler ve rafine karbonhidratlar gibi bazı yiyecekler vücutta hızlı bir enerji patlaması yapar. Fakat vücudumuz meyveler, tahıllar ve baklagillerden elde edilen daha sürdürülebilir enerjiye ihtiyaç duyar.

EN İYİ ENERJİ KAYNAĞI MEYVELER HANGİLERİDİR?

1. MUZ

Muz potasyum açısından zengindir. Ayrıca vücudun enerji dolu hissetmesini sağlayan yararlı besinler içerir. Sürekli enerji için en iyi ve hızlı atıştırmalık olabilir. Muz iyi bir doğal şeker kaynağı olsa da aynı zamanda bu şekerin sindirimini yavaşlatmaya yardımcı olan lifler açısından da zengindir.

Yapılan bir araştırma uzun bir bisiklet yolculuğundan önce bir muz yemenin karbonhidratlı bir içecek kadar performans ve dayanıklılık sağladığını göstermiştir. Çoğu insan her gün bisiklete binmese de muz günlük enerji ihtiyacımızı sağlıklı yollardan karşılamak için önemli bir besin kaynağıdır.

2. AVOKADO

Avokado, sağlık değerleri ve besin maddeleri açısından çok yönlü bir meyvedir. Yapılan bir araştırmaya göre, gün boyunca enerji seviyelerinin korunmasına yardımcı olabilecek besin, protein ve lif içeriyor. Ayrıca enerji seviyelerini artırabilecek ve yağda çözünen besinleri vücutta daha fazla kullanılabilir hale getirebilecek iyi yağlar da bulunduruyor.

3. ELMA

Elma, vücuda kalıcı enerji vermek için tercih edilebilecek en basit atıştırmalık olabilir. Yapılan bir araştırma, lif ve besinlerin yanı sıra elmanın flavonoid adı verilen ve vücuttaki oksidatif stres ve iltihaplanmaya karşı savaşmaya yardımcı olabilecek antioksidan içerdiği belirtmektedir.

4. ÇİLEK

Yapılan bir araştırmaya göre çilek iyi bir mineral, C vitamini ve folat kaynağıdır. Ayrıca vücudun hücresel düzeyde enerji oluşturmasına yardımcı olabilecek temel antioksidan olan fenol içerir. İnsanlar birçok yemeğe çilek ekleyebilir ve bir avuç çileği günlük diyete eklemek için kolay bir atıştırmalık olabilir.

5. PORTAKAL

Çoğu insan portakalı hafif ekşimsi ve tatlı tadı için sever. Fakat portakal aynı zamanda vücuttaki oksidatif stresi azaltmaya ve yorgunluğu önlemeye yardımcı olabilir. Yapılan bir araştırma daha yüksek C vitamini seviyesine sahip genç yetişkin erkek öğrencilerin daha iyi bir ruh haline sahip olduğu ve kafa karışıklığı, öfke veya depresyon yaşama olasılıklarının daha düşük olabileceği belirtiliyor.

6. BERRY

Yaban mersini, ahududu ve böğürtlen de dahil olmak üzere beriler, vücut tatlı bir şey istediğinde iyi bir enerji artırıcı yiyecektir. Beriler çeşitli doğal antioksidan içerirler bu da vücuttaki iltihabı ve yorgunluğu azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca tatlı meyvelerden daha az şekere sahip olmasına rağmen tatlı ihtiyacını karşılamada bire birdir.

EN İYİ ENERJİ KAYNAĞI SEBZELER HANGİLERİDİR?

1. YER ELMASI VE TATLI PATATES

Yer elması ve tatlı patates, enerji sağlayan faydalı karbonhidrat kaynaklarıdır. Tatlı patatesler, vücudun bu karbonhidratları emmesini yavaşlatmaya yardımcı olan lif oranı da yüksektir. Bu durum onları gün boyunca sürekli enerji için iyi bir seçenek haline getirir.

2. PANCAR

Bir araştırmaya göre pancar vücudun kan akışını düzenleyen, enerjiyi iyileştirmeye yardımcı olan harika bir antioksidan ve besin kaynağıdır. İnsanlar pancarı kurutulmuş pancar cipsi, pişmiş pancar veya bir şişe pancar suyu olarak tüketebilir.

3. YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER

Lahana, ıspanak ve karalahana gibi yeşil yapraklı sebzeler besleyici proteinlerinin yanı sıra çeşitli antioksidanlar da içerir. Bazı insanlar için yeşillikleri çiğ olarak sindirmek zor olabilir. Onları biraz sirke veya limon suyuyla pişirerek tüketmek bu besinleri sindirmeyi kolaylaştırır.