Su içmekte zorlanıyor musunuz? Su içmiyorum ama gün boyu sıvı içecekler tüketiyorum mu diyorsunuz. Günlük yoğun telaş içinde su içmeyi unutuyor musunuz? Sizin için birbirinden leziz ve sağlıklı içecekleri derledik.

Günlük yeterli miktarda sıvı alımı sağlıklı yaşam için en temel bileşendir. Ancak yoğun tempolu yaşantı içerisinde çoğumuz günlük sıvı ihtiyacımızı karşılamakta zorlanıyoruz. Ya içmeyi unutuyoruz ya da tadından hoşlanmıyoruz.

Bağırsakların düzgün çalışmasından sağlıklı bir cilde sahip olmaya kadar birçok yaşadığımız soruna oldukça basit ve pratik bir çözümdür aslında… Günlük yapılacaklar listemize eklemek ya da çalışma masamızda günlük içeceğimiz su miktarını belirleyip kendimiz için hazırlık yapmak için hiçbir şey engel olmamalıdır.

Uzman Diyetisyen Stefani Sassos; "Vücudumuzdaki her bir hücrenin çalışması için suya ihtiyacı var. Enfeksiyonları önlemekten metabolizma hızımızı düzenlemeye, hatta uyku kalitenizi ve ruh halinizi iyileştirmeye kadar bol su içmenin birçok faydası vardır." diyor.

Yapılan araştırmalar ortalama insanların %75'inin vücudunun yeteri kadar su almadığını göstermiştir. Düşük miktardaki su azlığı bile kişinin enerji düzeyinin düşmesine, ruh halinin değişmesine ve bilişsel performansının etkilenmesine sebep olur.

Peki vücudumuzun günlük ne kadar suya ihtiyacı var?

Günlük ortalama sekiz bardak su aslında hem uygulanabilecek hem de yeterli gelecek oldukça iyi bir kuraldır. Ancak bireysel ihtiyaçlar yaşımıza, günlük aktivite düzeyimize, kilomuza, sağlık durumumuza ve iklime bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Örneğin, düzenli olarak egzersiz yapmak su alımını arttırmayı gerektirir. Ancak böbrek hastalığı gibi belirli tıbbi durumlar açısından risk altındaysanız bu durumu doktorunuzun talimatlarına uyarak yönetmelisiniz.

Her gün içiniz su miktarınızı artırmak istiyorsanız ve suyun tadından kesinlikle hoşlanmıyorsanız ve bu yüzden içmekte zorlanıyorsanız yazının bundan sonrası sizin için…

Beslenme uzmanları aşağıdaki sağlıklı içecekleri günlük rutinimize eklememizi tavsiye ediyor.

1. Aromalı Maden Suyu

Şimdi kabarcık zamanı… Farklı lezzetlerle tatlandırılmış maden suyu sizin için mükemmel bir alternatif olabilir. Bu aromalı maden suları su kadar nemlendirici özelliğe sahiptir ve aynı zamanda sağlıklıdır. Uzman diyetisyen Mascha Davis, "Suya alternatif olan en iyi içecekler şekersiz veya şeker oranı düşük olan içeceklerdir.” diyor. Davis, bazı maden suyu çeşitlerinin bağırsaklarımızdaki iyi bakterileri beslemeye yardımcı olabilecek prebiyotiklerle güçlendirildiğini de ekliyor. Bimeyve stantlarında doğal maden suyu içerikli içeceklerimiz tercih edebilir veya siz özel lezzetleri birlikte oluşturabiliriz.

2. Kombu çayı (Kombucha)

Kombu çayı; su, çay, şeker, bakteri ve maya ile yapılan fermente bir içecektir. Bağırsaklarınızdaki yararlı bakterilerin dengesini düzenlemeye yardımcı olan doğal probiyotik içeren doğal bir içecektir. Her kombu çayı içtiğinizde sindirim sisteminizi ve genel bağırsak sağlığınızı destekleyen sağlıklı ve yararlı mikropları tüketiyorsunuz. Uzman diyetisyen Nicole Rodriguez, "Kombucha hiçbir şekilde sihirli bir iksir olmasa da su ihtiyacınızı gidermek için tercih edebileceğiniz mükemmel bir alternatiftir" diyor . Piyasada satılan bir çok kombu çayında yapay tatlandırıcılar ve aşırı şeker ilavesi olabiliyor. Bu yüzden minimum düzeyde işlenmiş kombu çayı içtiğinizden emin olmak için üzerinde "doğal olarak fermente edilmiş" gibi ifadeler görmeye çalışın.

3. Yeşil çay

Yeşil çay, canlılık faydaları nedeniyle harika bir seçimdir. Kan şekerini düzenler ve metabolik sağlığınızı korumaya yardımcı olur. Ayrıca vücudu serbest radikallerden korumaya yardımcı olan ve yaşlanma sürecini yavaşlatmada rol oynayan bir flavonoid sınıfı olan antioksidan bileşikleri içerir.

Eğer gün içinde kahveye iyi bir alternatif arıyorsanız yeşil çay sizin için iyi bir alternatif olacaktır. Yeşil çay, kahveden daha düşük dozda kafein içerir. Yüksek kafeinin ortaya çıkardığı sinirlenme, baş ağrısı gibi yan etkilerden kaçınmanıza yardımcı olur. Buna rağmen enerji seviyenizi yüksek tutar.

4. Smoothie

Gün içinde sürekli hareket halindeyseniz elinizin altında bir smoothie olması hem susuz kalmanıza engel olur hem de beslenmenize yardımcı olur. Biraz yoğun ve kremsi yapıdaki içecekler en sevdiğiniz meyve ve sebzeleri sağlıklı protein ve lif kaynaklarıyla karıştırarak elde edilir.

Bir smoothie hazırlarken içeriğinde protein, yağ, lif ve lezzet veren aroma olmasına dikkat etmek gerekir. Meyve veya sebze içeriğindeki karbonhidratlara ek olarak yoğurt, süt veya süzme peynir ekleyerek smoothie'nizin temelini oluşturmanız güzel olacaktır. İsterseniz daha lezzetli ve besleyiciliği yoğun olan bir smoothie yapmak isterseniz içerisine fındık ezmesi veya chia tohumu gibi bitki bazlı bir yağ ve lif kaynağı ekleyebilirseniz. Bimeyve stantlarımızda hazırlamış olduğumuz mükemmel lezzetleri keşfetmeniz için sizleri bekliyoruz.

5. Hibiskus Çayı

Hibiskus olarak da bilinen Ebegümeci çayı parlak pembemsi rengi ve keskin ama ferahlatıcı tadıyla ebegümeci çiçeğinin yapraklarından yapılır. C vitamini ve flavonoidler gibi antioksidanlar açısından zengin olan bu çay, hastalıkları önlemeye ve bağışıklığı desteklemeye yardımcı olur. Bazı araştırmalara göre her gün içilen bir bardak hibiskus çayı kan basıncını düşürebilir.

Hibiskus çayı yapmak için ebegümecinin kuru çiçeklerinin üzerine kaynar su dökün ve beş dakika demleyin. Ardından süzün, istediğiniz bir tatlandırıcı ile tatlandırın ve çayınızın tadını çıkarın.

6. Hindistan cevizi suyu

Hindistan cevizi suyu , tatlı bir ceviz aroması olan popüler bir içecektir. Ayrıca, sıvı dengesini korumaya yardımcı olan potasyum, sodyum ve magnezyum gibi elektrolitler yönünden zengindir. Ancak Hindistan cevizi suyu alırken "%100 hindistan cevizi suyu" olan markaları tercih etmeye dikkat etmek gerekir. Şeker ilavesi ve tatlandırıcı içerikleri konusunda da dikkatli olmak gerekir. Hindistan cevisi suyu yoğun bir egzersiz sonrasında vücuda destek için harika bir içecek seçimidir. Eğer Hindistan cevizi suyunun tadını tek başına sevmiyorsanız smoothie'lerinize dahil ederek veya maden suyuyla karıştırarak içmeyi deneyebilirsiniz.

7. Az yağlı veya yağsız süt

Az yağlı veya yağsız süt hem bütçe dostu hem de besleyici yönden açıkçası benzersiz olan bir içecektir. Aslında süt, vücudunuzun kemik sağlığını desteklemek için ihtiyaç duyduğu en iyi kalsiyum kaynaklarından biridir. Ayrıca B vitaminleri, fosfor, potasyum ve K vitamini gibi önemli besinler açısından zengindir. Az yağlı veya yağsız süt temel besin kaynağıdır ve vücudumuzda protein ve karbonhidrat dengesini sağlar. Eğer mideniz içeriği konusunda hassas ise laktoz içermeyen alternatiflerini tercih edebilirsiniz.

Sütü sade tüketmeyi sevmiyorsanız kakao ekleyerek sıcak veya soğuk tüketebileceğiniz içecekler hazırlayabilirsiniz. Kakao hem enerjinizi artırır hem de kafein desteği sağlar. Kendinizi iyi hissetmeniz için gerekli hormonlarını artırır. Sizler için içeriğinde süt olan mükemmel milkshake lezzetlerimiz bim eyve aktüel ürünleri arasında sizi bekliyor.

8. Kefir

Kefir biraz ekşi, kremamsı kıvamda olan yoğurda benzer dokuya sahip içilebilir fermente süt kaynaklı bir içecektir. Diğer birçok fermente süt ürününe kıyasla probiyotikler açısından daha zengindir. Kemik ve kalp sağlığını destekleyen D vitamini, kalsiyum ve magnezyum gibi temel besin kaynağıdır. Probiyotik açısından zengin yapısı göz önüne alındığında kefirin bağışıklık sistemini desteklediğini ve viral enfeksiyonları bastırmak için bağışıklık sistemini modüle ettiği biliniyor. Ayrıca içeriğindeki protein sayesinde içtikten sonra mükemmel bir tokluk hissi veriyor. Eğer laktoz intoleransınız varsa laktoz oranı düşük olduğu için süte harika bir alternatiftir. Kefirinizi ister bardakta içerek isterseniz smoothi’lerinizde baz olarak kullanarak isterseniz de harika soslar yaparak salatalarınız şenlendirerek tüketebilirsiniz.