Bağışıklık hem Covid 19 pandemisini yaşadığımız, hem de yazdan çıkmaya hazırlandığımız şu günlerde hepimizin aklında ve gündeminde… Bağışıklık sistemimize destek vermek için kimilerimiz Biontech kimilerimiz Sinovac aşılarını yaptırdı. Ancak bazen farkında olmadan yaptığımız şeyler bizlerin bağışıklık sistemlerini zayıflatabiliyor.

Tabi ki güçlü bir bağışıklık sistemi geliştirmek hepimiz için akıllıca bir hedeftir. Hele ki COVID-19 pandemisi bize bunun önemini oldukça gerçekçi bir şekilde kanıtlamıştır. Vücudun savunmasının düşük olduğu zamanlarda etrafınızdaki hastalıklara açık hale gelip hayatımızı raydan çıkaracak tecrübelerle karşı karşıya geldik. Enfeksiyonlarla savaşabilmenin her zamankinden daha önemli olduğu bir zamanda birçoğumuzun bağışıklık sistemi ne yazık ki atalarımızınkinden daha zayıftır. Yine de panik yapmaya gerek yok… Çünkü bağışıklık sistemimizi zayıflatan sorunları ele alırsak kendimizi güçlendirebilirsek bize karşı olabilecek tüm saldırılara hazır olabiliriz.

Bu yazımızda, bağışıklık sistemimizi olumsuz yönde etkileyen 5 maddeyi ele alacağız. Eğer uygun önlemleri alabilirsek kendinize gerekli desteği verebiliriz.

1. Günlük Stres

Günümüzde stres hepimizin karşı karşıya kaldığı ve mücadele etmesi gereken bir şey haline geldi. Günlük hayatta hafif dozdaki stres iyidir. Bizleri hayatta başarılı olmaya zorlar ve motive olmamızı sağlar. Ancak yüksek dozdaki veya yoğun stres vücut sistemlerimizi bozabilir bitmeyen sorunlara neden olabilir.

Eğer stresinize neden olan şeyleri çözümleyebiliyorsanız öncelikle mutlaka bunu yapın. İnsanın kontrol edemediği şeyleri bırakmayı öğrenmesi hiç kolay değildir. Böyle zamanlarda terapi alternatiflerini deneyebilir. Uzman danışmanlardan yardım alabilirsiniz.

2. Yetersiz Beslenme

Uzun bir iş günü içerisinde veya günün sonunda fast food besinler tüketebiliyoruz ya da tatil günlerinde beslenme açısından kötü alışkanlıklarımızı tekrarlıyor olabiliriz. Zaman içerisinde bu alışkanlıklarımız bağışıklık sistemimizi etkileyebilir.

Sevdiğimiz meyve ve sebzeleri normal öğünlerimizin içerisine yerleştirmeye çalışmak gerekiyor. Özellikle mevsim değişikliklerinde hem yetişkinler için hem de okul çağındaki çocuklar için ihtiyacı olan vitaminleri almaları oldukça önemlidir. Bim eyvenin aktüel içecekleri bu konuda sizlere tam da destek olacak içeriklere sahiptir.

3. Aşırı Temizlik

Yaşadığımız COVID-19 pandemisi döneminde virüs bulaşlarını en aza indirmek için hepimiz temizlik konusunda daha hassas olduk. Ellerimizi çok sık yıkamaya başladık, dezenfekte edici solüsyonları daha sık kullanmaya başladık. Hijyenin ne zararı olabilir gibi düşünebiliriz. Ancak unutmamak gerekir ki kişisel bağışıklık sistemimiz etrafımızdaki dünyaya maruz kalarak gelişir, sayısız düşük seviyeli tehditlere karşı savaşarak daha güçlü hale gelirler.

Çamur veya kir gibi şeylerden kaçınmak için ortak bir çaba göstermeye başladığımızda bağışıklık sistemimizin geliştirmesi gereken deneyimleri yaşamasına engel olmuş oluruz. Sonrasında daha büyük bir risk ile karşılaştığında vücudumuz onunla savaşmak için yeterince mücadele edecek güçte olmaz.

Peki ne yapmalıyız? Tabi ki ellerinizi yıkamak sorun değil. Aynı zamanda çok sık duş almak veya banyo yapmak da sorun değildir. Asıl sorun aşırı steril olmayan ortamlara yeterince maruz kalamamaktır. Özellikle bu günlerde çocuklar için parklarda, bahçelerde çamurlanmamak, kirlenmemek, mikroplara temas etmemek ciddi bir sorundur. Kapalı mekanlarda çok fazla zaman harcıyoruz. Dışarı çıkmak için zaman bulmak, egzersiz yapmak ve biraz kirlenmek bağışıklığımızın güçlenmesine yardımcı olacaktır.

4. Yetersiz Su

İster inanın ister inanmayın vücudumuzun yarısından fazlası sudur. Dolayısıyla susuz kalmamız halinde sağlığımızı etkileyen ve bağışıklık sistemimizin etkinliğini azaltan önemli etkileri olacaktır.

Daha fazla su içmeye başlamak önemli… Ama her gün şu kadar bardak su içmeniz gerekli gibi basmakalıp iddialara çok fazla da kulak asmamak gerekiyor. Bir gün içerisinde içmeniz gereken miktar o gün ne yaptığınıza ne yediğinize ve kendinizi nasıl harcadığınıza bağlı olacaktır. Susadığınızı yoğun olarak hissetmeyi beklemeden su içmeye dikkat edin.

5. Yetersiz Uyku

Büyük girişimcilerin haftada 120 saat çalışarak servetlerini nasıl kazandıkları hakkında kaç hikâye dinlediniz? Başarıyı yakalamak sağlıklı olmakla karıştırılmamalıdır. Çünkü böyle yoğun bir program hem fiziksel hem de zihinsel olarak aşırı derecede zarar veriyor. İnsanın vücudu sınırlarına kadar zorlandığında bağışıklık sistemi de zarar görür. İşleri böyle yürütemezsiniz. Akşamları hafif egzersiz yapmak, karartma perdeleri takmak ve yatmadan önceki bir saat içinde elektronik cihaz kullanımını minimumda tutmak uykuya güzel bir şekilde dalmak ve kaliteli uyuma şansınızı artırabilir. Ne kadar iyi uyursanız, o kadar iyi hissedersiniz ve enfeksiyonlarla o kadar kolay savaşırsınız.

Siz bizim için değerlisiniz. Bağışıklığınızda sizin için değerli…